Mozgásos, táncos tevékenységek

Hogy az ünneplés egy jó móka legyen:

 

Kitűnő gyerekprogram a nyuszi fészkének az elkészítése, amibe a húsvéti ajándékaikat várják. S ha már az ajándékoknál tartunk: valószínűleg még az előbbinél is nagyobb sikert arat a "kincskereső játék". Egy kisebb vagy nagyobb kertben, rejtsük el a tojásokat. A felkutatásuk garantáltan jó móka kortól függetlenül. Különösen, ha több gyerek van, mert így még versenyezni is lehet. Természetesen a lakásban is lehet húsvéti kereső akciót tartani. Ráadásul otthon nyilván kényelmesebben el tudjuk rejteni (pl. éjszaka) a húsvéti nyuszikat, tojásokat, míg a gyerkőcök alszanak.

lapin de pâques avec le panier d oeufs de pâques 28786571

 

https://mokastanitas.hu/blog/elolvasom/51-mozgasos-jatek-tojasokkal-nyuszival-35?fbclid=IwAR1YEztHPbByQHk3rN5Bte7q2Dt7a8oaktEK30v9DJ4o0ZS3oqYASDUvGIQ

 
 
 
 
 
 

Figyelem, mozgás, szem-kéz, szem-láb koordináció fejlesztés

 

 A magyar edzők egyesületének honlapján gyakorlattárral segítenek mozgásos tevékenységekkel: https://magyaredzo.hu/MET/e_learning_tanf.php?gyakorlattar=y

Mozgásos játékok: 

Karton láb: Vágjunk ki fejenként 3 db lapot, de sima papír is megteszi. Jelöljük ki a mezőt, ahol a lakásban végig kell haladni és játék indul. 
Úgy kell lépni, hogy egyiket letesz, rálép. Másikat letesz, rálép, majd harmadikat letesz, átlép rá és visszanyúl az elsőért és így tovább.. 
Az nyer, aki a kijelölt pályán hamarabb ér a célhoz! :)  Több forduló is lehet! 

Gyík-fogócska: Egy-egy darab spárgát tűrjünk be a gyerekek nadrágjába úgy, hogy kb 30 centis darab lelógjon a földre. Mehet is a fogócska, ha elég nagy a lakás. Az nyer, akinek legtovább marad fent a "farka". (Csak a spárgára lépéssel lehet valakit elkapni, ha az ki is jött a nadrágból.) 

 Hogyan keljünk át a folyón, Matróz bácsi??

Sorba állnak a gyerekek, velük szemben áll a matróz bácsi pár méterre-köztük a képzeletbeli folyó. Megkérdezik"Hogyan keljünk át a folyón matróz bácsi?" A matróz bácsi pedig válaszol: páros lábon, szökdelve, óriás járásban stb. Ha a gyerekek elértek a matróz bácsiig, akkor helyére más kerül. Ha kicsi a hely, akkor oda-vissza lehet játszani, és csak ezután új matrózt választani.


Dobókockás torna: Dobás előtt beszéljük meg, hogy milyen mozgásból kell majd annyit elvégezni, amennyit a dobókocka mutat.Pl.. 1 bukfenc, 3 szökdelés, 4 terpeszugrás tapssal stb.

Zseblámpás kereső: Besötétített szobában különböző tárgyak (keress egy ceruzát), formák (keress körformát), színek (keress pirosat) megkeresése elemlámpával.

Ugrókötelezés

Szobor játék: Ameddig a zene szól, addig mozoghatnak, táncolhatnak a gyerekek. Ha elhallgat a zene, mozdulatlanul meg kell állni egy különleges pózban. Lehet nehezíteni, ha meghatározzuk, milyen pózt mutassanak (állatutánzás, tárgy stb.).

Járj a vonalon !: Cikkcakkban, hullámosan, előre, hátra, oldalazva haladás a vonalon.

Beltéri akadálypálya: a lakásban kialakítunk tetszőleges akadálypályát pl.:

  • békaugrás a konyháig
  • asztal alatt átbújás
  • 5 zoknigombócot beledobni egy távolabbi vödörbe
  • végigmenni a szőnyeg szélén egyensúlyozva
  • földre rakott játékok között szlalom bármilyen mozgással (nyusziugrás, kutyafutás)
  • egyik kosárból a másikba átvinni a játékot pókjárásban (hason a játék)

Szorgos Hamupipőke: A szoba közepén összekeverünk különböző színű legót, a gyerekeknek szét kell válogatni, és meghatározott helyre vinni őket 1-1 kupacba, vagy edénybe kézzel, csipesszel, kanállal, talpujjakkal stb.

Pesterzsébeti Kerekerdő Óvoda

Cím: 1202 Budapest, Nagysándor József utca 189. (Bejárat a Mártonffy utca felől)
Telefon / Fax: (+36-1-) 285-0275
Email: kerekerdo@ecom.hu